Izdelki z veseljem pridelani za vas

"Po vzgoji in žetvi ekoloških sadov, še skrbna predelava"

Priprava toplo stiskanega olja

Strojno pobrano in suho bučno seme zme-ljemo v mlinu na kamen, nato gre v meša-lo, kjer se doda voda in sol. Ko je zmes premešana, gre v kotel za segrevanje do 107°C za cca. 30 min. V tem času voda izpari in segreta masa je pripravljena na stiskanje. Stiskalnica iz pridobljene mase iztisne bučno olje, ki pa se mora posesti. Šele ko se posede, je pripravljeno za pro-dajo. Tako pridobljeno bučno olje je t.i. toplo stiskano nerafinirano. Pri postopku predelave s podizvajalcem smo vedno prisotni.

Priprava hladno stiskanega olja

Konopljino, sončnično, laneno.

Imamo lastno stiskalnico za hladno stiska-nje olj, ker tako lažje nadzorujemo posto-pek, ki je zelo pomemben za kvaliteto olja.Strojno pobrano in suho seme vsipamo v stiskalnico, nato si polž odvzema seme in s pomočjo stiskanja ob stene iztisne olje. Ko je olje iztisnjeno, mora zmes počivati 14 dni, da se olje zbistri oz. posede. Hladno stiskana olja niso filtrirana, da ohranijo vse mikro delce.

IMG_1822

Toplo stiskano bio bučno olje

Vsebuje veliko E vitamina, ki zmanjšuje znake staranja.

Nenasičene maščobne kisline pozitivno vplivajo na uravnavanje holesterola.

Visoka vsebnost vitaminov in mineralnih snovi pomaga pri odvajanju vode, krepi živce, mišičevje in normalizira celično pre-snovo.

Uporablja se za vse vrste solat,kot dodatek k toplim jedem (pečene ribe, golaž) pa tudi sladicam npr. vanilijev sladoled.

Hladno sitskano bio bučno olje

Olje zaradi postopka hladnega stiskanja ohrani vse hranilne snovi - vitamine in minerale, ki so jih vsebovala semena. Je zelo obogateno z vitaminom E in minerali. Vsebuje približno 80 odstotkov nenasičenih maščobnih kislin, ugodno je tudi razmerje maščobnih kislin omega 3, 6 in 9.

bucno_seme
soncnice

Hladno stiskano bio sončnično olje

Vsebuje vitamine A, B, D, E, K, minerale, lecitin in karitinoide.Ugodno vpliva na znižanje holesterola v krvi, preprečuje nastanek bolezni srca in ožilja ter pozitivno vpliva na prebavo.Posebne zdravilne učinke dosežemo z žvr-kljanjem olja v ustih 20 minut, nato ga izpljunemo. S tem razstrupljamo telo. Uporabljamo ga tudi za pripravo hrane, tako solat, marinad, kot tudi za dušenje in pečenje.

Hladno stiskano laneno olje

Vsebuje maščobno kislino omega 3 in omega 6.

Zmanjšuje možnost pojava raka na prsih in črevesju, normalizira stanje holesterola, znižuje krvni tlak, omili simptome artritisa ter pomaga pri depresiji.

Uporablja se pri pripravi hladnih jedi.

NIKOLI se ga NE SEGREVA.

lan_slika
IMG_2128

Bio ajdova kaša - Slovenska avtohtona sorta Čebelica

Primerna je za sladkorne bolnike, saj njene sestavine omogočajo

upočasnjen prehod sladkorjev škroba iz prebavil v kri. Ker ne spada med žita in ne vsebuje glutena, je primerna tudi za ljudi s celiakijo. Ajda in jedi, narejene iz nje, dvigujejo nivo energije. 

Bio ajdova moka - Slovenska avtohtona sorta Čebelica

Ajda je obogatena z vitamini in minerali, v njej najdemo tiamin, riboflavin ter druge vitamine B skupine. Med drugim vsebuje tudi veliko flavonoidov - antioksidantov. Ti delujejo predvsem protivnetno in protibiotično ter dvigujejo imunski sistem telesa in moč, da se bori proti napadalcem.

IMG_2166
IMG_2439

Bio prosena kaša - Slovenska avtohtona sorta Sonček

Proso pomaga pri razstrupljanju in odvajanju odvečne vode iz telesa. S svojimi antioksidanti preprečuje nastanek prostih radikalov. Vsebuje vitamine B kompleksa ter magnezij. Zaradi visoke vsebnosti vlaknin je prosena kaša odlična za uravnavanje prebave.